Zarad boljih odnosa
827

Državljani BiH i Kine od 1. januara 2018. godine u bezviznom režimu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na posljednjoj sjednici, 9. novembra 2017. godine, sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza utvrđen je, kako je to istaknuto, da bi se olakšala putovanja državljanima dviju zemalja, sa važećim pasošima, i doprinijelo razvoju ekonomije, kulture i turizma.

Trebalo bi da ovaj Prijedlog sporazuma prođe još kroz formalnu proceduru, a iz Vijeća ministara je ranije najavljeno da će biti dostavljen Predsjedništvu BiH. Za bh. potpisnika ovog sporazuma predložen je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

On je ranije kazao da očekuje da od 1. januara naredne godine bh. građani putuju u Kinu bez viza, a da je Prijedlog sporazuma o međusobnom ukidanju viza rezultat razgovora koji s kineskim predstavnicima traju već duži period.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je koncem oktobra razgovarao s ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo o bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i Kini.

Ambasadorica Kine informirala je Ivanića tada o ključnim ekonomskim projektima ulaganja Kine u BiH, kazavši da su nakon projekta hidroelektrane Stanari, u toku završni pregovori za projekt Blok 7 Termoelektrane Tuzla i za HE Dabar.

Najavila je za kraj novembra održavanje Summita 16+1 u Budimpešti, kao i konferenciju o turizmu u Sarajevu, a uz to se dotakla i rečenog potpisivanja sporazuma o ukidanju viza.

Bosna i Hercegovina se pridružila Srbiji i Crnoj Gori u olakšicama za kineske turiste kako bi otvorila vrata za njihov veći dolazak.

Osim toga, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je prošle sedmiceu Sarajevu sastanak s izvršnim potpredsjednikom kineske korporacije Powerchine za Evroaziju Liu Gangćijangom.

Ova kompanija je zainteresovana za učešće u izgradnji Koridora 5C, ali i drugih infrastrukturnih projekata u BiH.

Uspostavljanjem direktne avionske linije između Pekinga i Beograda krajem septembra ove godine, u region dolazi više kineskih turista nego prije, u čemu turoperateri vide veliku šansu, uključujući i one u BiH.

Samo u septembru bilo je 4.283 dolazaka kineskih turista, što je 2,5 puta više nego u istom mjesecu godinu ranije.

Prema podacima Agencije za statistiku, u prvih osam mjeseci Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 18.694 kineskih turista, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 8.459.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je krajem prošle godine Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, službenih pasoša i pasoša za javne poslove.