Rezultat dobrog rada
4

SEERBiH: Prosječna plaća u Elektroprivredi BiH 1.600 KM

FENA
Elektroprivreda BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Sindikat elektroenergetskih radnika BiH (SEERBiH) uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću u kojem navodi da su "duboko iznenađeni i razočarani izjavama pojedinih kolega u prisustvu zvaničnika aktuelne vlasti, netačnim i tendencioznim izjavama o visini plaća u JP Elektroprivreda BiH, koje nisu tajna i u prosjeku iznose oko 1.600 ,a ne 1.800 KM kako se to iznosi u javnosti“.

"Plaće zaposlenika Elektroprivrede BiH su isključivo rezultat dobrog rada, odgovornog i domaćinskog odnosa jer sve performance na koje mogu uticati zaposlenici JP Elektroprivreda BiH su od rata pa do danas u usponu i sretni smo što smo svojim odgovornim odnosom doprinijeli i uspjeli sačuvati firmu neutuživanjem oko 200 miliona KM potraživanja po osnovu Granskog kolektivnog ugovora“, stoji u pismu.

Sindikat elektroenergetskih radnika dodaje da plaće zaposlenih u JP EPBiH nisu rasle u posljednje četiri godine, dok su kolege u rudnicima ostvarile rast plaća najmanje 30 posto u istom periodu.

Također navode da je ostvaren rast prihoda u JP Elektroprivreda BiH sa 400 na 900 miliona KM, te da je smanjeno učešće plaća s 30 na 19 posto u odnosu na prihod za razliku od "kolega rudara koji su zajedno sa svojim rukovodstvom rudnike gurali u sve veću dubiozu koja danas iznosi 500 miliona KM, a ukupna vrijednost rudnika je 400 miliona, s tim da je učešće troškova radne snage više od 70 posto u odnosu na prihod“.

Iz SEEERBiH ističu da građani danas imaju priliku da konzumiraju jedan od najjeftinijih KWh u Evropi i okruženju, a da je za to vrijeme cijena uglja udvostručena u posljednjih pet godina i danas učestvuje u KWh s oko 70 posto što je najveće učešće u okruženju.

Strateški cilj SEERBiH, kako se ističe u pismu, uvijek je bio i ostat će očuvanje firme i radnih mjesta te očuvanje i adekvatno nagrađivanje zaposlenika u skladu s odgovarajućim aktima.