');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Dresirali su pčele da NAĐU EKSPLOZIV i uspeli su. Vredni insekti našli su mine U HRVATSKOJ

Pčele koje su dresirane za otkrivanje eksploziva, prvi put su uspešno iskorišćenje u pronalaženju mina u Hrvatskoj.

pčela Foto: A. P. / RAS Srbija
pčela

"Pronalazači" su doveli stručnjake za razminiranje do preostalih mina i drugih eksploziva iz perioda Jugoslavije, koji su prethodno dresirane da prepoznaju miris eksploziva, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci su naveli da bi pčele u nekim situacijama bile uspešnije u potrazi za eksplozivnim napravama od pasa, kao i da su "jeftinije za održavanje, kao i da duže rade".

Pokušaji ove nesvakidašnje dresure počele su još 2013. godine, ali su tek sada uspešno odradile posao. Fizičar sa britanskog univerziteta Endrju Ros Gilander, pomogao je u izradi opreme za praćenje kretanja pčela, pomoću kojih se otkrivaju sitni tragovi eksploziva na pčelama nakon povratka u košnice. Kada je potvrđena prisutnost tragova, fotografije snimljene dronovima pokazuju mesta na kojima su ih pčele prikupile.
Obećavajući rezultati istraživanja koji se sprovode u Hrvatskoj pokazuju da bi moglo doći do bržeg uklanjanja miliona zaostalih mina širom sveta i moglo bi biti spaseno na hiljade života.
Testiranje ovih pčela na terenu započelo je u Hrvatskoj u decembru prošle godine i finasirano je iz NATO-ovog programa "Nauka za mir i sigurnost" (SPS).

Sive pčele dresirane su postavljanjem šećernog sirupa na eksploziv.
- Pčele napuštaju košnice da bi obavile svakodnevni posao, tačnije polen, ali umesto toga nalaze eksploziv. Privlači ih šećerni sirup. Dresura traje dva dana i puno je brža i učinkovitija od dresure pasa - rekao je Endrju Ros Gilander.

- Međutim, nakon tri dana pčele shvate da ne dobijaju nikakvu nagradu i postanu nezainteresovane. Zato ih nakon tri dana ponovo dresiramo - zaključuje on.